ПРАВИЛНИК НА BULTRA LEAGUE 2014/15

/последна актуализация - 25/03/15/

1. Отборите се състоят от 5+1 футболиста. За даден мач в протокола 1 отбор може да има максимум 12 футболиста. Ако един от двата отбора не успее да събере 5 футболиста за даден мач, то на съперника му се присъжда служебна победа.

2. Всеки отбор има право да картотекира до 21 футболиста (за цялото първенство). Ако отборът не е попълнил първоначално всички 21 места, до 01.11 може да запълни бройката. При нередовна картотека на провинилия се отбор се присъжда служебна загуба за текущата среща.

3. След края на първия полусезон отборите имат право да картотекират до 25 футболисти в своя списък. Тимовете нямат право да премахват състезатели, които вече са картотекирани.

4. Футболисти, които в момента играят в "А" и "Б" група  или такива, които в последните 2 години са играли професионален футбол, както и настоящи юноши от професионални клубове, нямат право на участие. Всеки отбор може да картотекира по двама футболисти от "В" група, както и неограничен брой футболисти от по-ниските дивизии.

5. По време на сезона всеки футболист има право да смени два пъти клубната си принадлежност. При превишаване на този брой на провинилия се футболист се отнемат правата за игра.

6. Всеки отбор трябва да разполага с екипировка или футболистите да се явяват на срещите с еднакъв цвят тениски. Отбор, чийто състезатели се явят на даден мач с различна по цвят екипировка, ще бъде санкциониран със служебна загуба с 0:3.

7. Мачовете се състоят от 2 полувремена по 25 минути, като между двете части има кратка почивка от 5 минути. Отборите трябва да се явяват поне 5 минути преди началния час на срещата.

8. При получаване на жълт картон, санкционираният футболист напуска терена за 3 минути, като след изтичането на 180-те секунди се връща на терена или бива заменен от свой съотборник. При получаване на втори жълт картон, играчът напуска терена и няма право да се върне на терена, а отборът му остава в числено намален състав.

9. При натрупване на 3 жълти картона, провинилият се футболист пропуска 1 среща.

10. При получаване на директен червен картон, играчът напуска терена и следващия мач на своя тим, а отборът му доиграва текущата среща с намален състав.

11. Ако даден отбор остане с по-малко от 4 футболиста на терена, заради получаване на картони, срещата се прекратява, а на противника му се присъжда служебна победа.

12. Тъчовете се изпълняват с крак, а състезател от противниковия отбор трябва да е на минимум 3 метра от изпълнението.

13. При връщане на топката към вратаря, той НЯМА право да я хваща с ръце.

14. Не се допускат шпагати, застрашаващи здравето на противника. Опасните шпагатите се санкционират с жълт картон по преценка на съдията.

15. След отбелязване на попадение, голмайсторът съобщава името си на главния съдия. Играта се подновява с център.

16. Отборите имат право да извършват неограничен брой смени по време на мача, като това става само след подаден сигнал от главния съдия.

17. Футболистите могат да играят само с обувки за изкуствена трева. Няма да бъдат допускани в игра състезатели, които носят обувки с бутонки за трева с метални, пластмасови и прочие бутонки.

18. Ако даден отбор иска да отложи срещата, то това става поне 48 часа преди посочения в програмата час. Всеки отбор може да отложи по 2 мача на полусезон, като единият мач може да бъде отложен без съгласието на противника, а другият - със съгласието.

19. Отбор, който не отложи своя мач поне 48 часа преди зададения начален час в програмата и не се яви на него, в следствие на което претърпява служебна загуба с 0:3, ще бъде санкциониран с парична глоба в размер на 30 лева.

20. Всеки отбор има право да отложи един мач през първия полусезон и един мач през втория полусезон.

21. Таксата за участие на 1 отбор за мач е 30 лева. Таксата се заплаща след края на двубоя. Отбор, който не заплати таксата си, получава служебна загуба с 0:3.

22. При равни точки между два или повече отбора, класирането се прави според тяхните директни мачове. При равенство в директния мач на по-предно място се класира отборът с по-добра голова разлика.

23. Отложен мач не може да бъде отложен пак, независимо от кой от отборите.

24. При всички ситуации, възникнали на или извън терена, които не са изрично упоменати в настоящия правилник, решението се взима от съдията, според правилата на футболната игра.